Sfaturi cu privire la carieră
Interviul s-a terminat și ți s-a oferit slujba? Felicitări! Cu toate acestea, există încă lucruri care trebuie să fie luate în considerare. Asigurați-vă că veți confirma toate detaliile în avans și veți începe această etapă următoare într-o nota pozitivă.
În timp ce acceptarea unei oferte este un sentiment interesant, refuzarea unei oferte se poate dovedi mai puțin distractivă. Refuzarea unei oferte reprezintă oportunitatea excelentă de a vă construi brandul personal și de a menține relațiile cu oamenii din organizaţie. Iată câteva sfaturi care trebuie luate în considerare atunci când se efectuează următorii pași:
- Nu luați o decizie pripită, acordați managerului angajator o perioadă de timp pentru a oferi un răspuns și respectați-o. Vorbiți cu consultantul dvs., colegii dvs., oamenii de acasă și apoi reveniţi cu decizia.
- Fiți realist; reveniți la cerințele țintă ale job-ului și la motivele pentru care ați dorit un nou loc de muncă de la început.
- Notați totul; asigurați-vă că citiți cu mare atenție detaliile ofertei și confirmați totul prin e-mail.
- Fiți entuziasmat! Acesta este un nou capitol în cariera dumneavoastră și spre ce ați dorit să vă îndreptați. Discutaţi toate aceste aspecte cu managerul de angajare pentru a sublinia mai departe faptul că acesta a luat decizia corectă.
- Întotdeauna păstrați legătura, chiar dacă compania respectivă nu este potrivită pentru dvs.
- Fiți încrezător că veți lua decizia corectă.
Asigurați-vă că discutaţi cu consultantul dvs., fiţi sincer și explicaţi de ce refuzaţi oferta. Puteți decide să refuzați o ofertă deoarece organizația a declarat că oferta nu este negociabilă. În aceasta situatie, discutați cu responsabilul dvs. de recrutare și solicitați ajutorul.
Interviul poate fi impozant, dar cu pregătirea potrivită şi buna planificare anterioară, acesta nu trebuie să reprezinte o provocare copleșitoare. Interviurile pot varia de la conversații cu durată de câteva minute la mai multe reuniuni formale, uneori cu mai mult de un intervievator. În orice caz, interviul nu este ceva de temut, ci trebuie privit ca o oportunitate de a vă demonstra punctele forte, aptitudinile și entuziasmul.
Informaţi-vă cu privire la companie
Înainte de interviu, este o idee bună să adunați informații despre compania care are poziția vacantă și să încercați să legați experiența dumneavoastră de specificațiile locului de muncă.
Îmbrăcați-vă pentru succes
La un interviu este extrem de important să arătați, să acționați și să vă îmbrăcați în mod profesional pentru că nu veți avea o a doua șansă.
În mod ideal, un costum business ar trebui să fie purtat - deși verificați cu recrutorul dumneavoastră pentru indicațiile cu privire la obiceiurile companiei respective.
Pantofii curați, unghiile curate și părul curat, bine îngrijit, toate acestea sunt aspecte foarte importante.
Cercetările au arătat că un intervievator își formează impresia în primele opt secunde de la întâlnirea cu un candidat. Restul interviului este fie consumat confirmând această opinie, fie modificând-o.
Exersarea interviului
- Solicitați ajutorul colegilor sau prietenilor pentru a vă adresa anumite tipuri de întrebări.
- Exersați realizarea contactului vizual.
- Înregistrați video sesiunile de exersare - acordați o mare atenție limbajului corporal și prezentării verbale
- Evitaţi elementele verbale de umplere cum ar fi “uh,” și “um.” Exersați folosind un limbaj corporal pozitiv pentru a semnaliza încrederea.
- Ocupați-vă de elementele de logistică din timp - pregătiți din timp hainele, CV-ul și indicațiile cum să ajungeți la locația interviului.
Anticipați întrebările posibile
Pentru a ajunge la motivațiile și stilul de lucru al unui potențial angajat, angajatorii de multe ori recurg la intervievarea comportamentală, un stil de interviu care constă într-o serie de întrebări de sondare, incisive. Acest lucru poate părea puțin intimidant; cu toate acestea, cu un pic de pregătire vă puteți simți încrezător înainte de interviu.
În timpul interviului
O strângere de mână fermă, cu un zâmbet pozitiv va face minuni atunci când vă întâlniți pentru prima oară cu intervievatorul dumneavoastră. Unele mici discuții de la zona de recepție spre zone de interviu pot de asemenea să vă ajute. Acestea sunt toate secunde vitale în realizarea primei impresii.
Limbajul corporal este de asemenea foarte important în timpul interviului. Păreți încrezător și relaxat. Vă sugerăm să stați drept, să vă aplecați ușor și să mențineți întotdeauna contactul vizual bun cu intervievatorul sau grupul de intervievatori. Dacă arătați dezinteresat, cu siguranță nu veți primi job-ul.
După interviu
După interviu, nu uitați să prezentați un feedback imediat către consultantul dvs.în recrutare. Acest feedback trebuie să includă orice fel de subiecte în care v-ați simțit prea puțin pregătit - poate că ați ezitat la un răspuns specific sau ați uitat să subliniați anumite aptitudini și capacități valoroase.
Consultantul dumneavoastră poate să acopere toate acestea pentru dvs. printr-un simplu apel la angajator. În cazul în care ați fost intervievat direct, trimiteți un mesaj de mulțumire, exprimându-vă entuziasmul și dorința de a vă alătura companiei. Trimis seara sau a doua zi, acest mesaj de email poate reprezenta un factor important în procesul de luare a deciziei de către angajator.
Scrisoarea de intenție este introducerea CV-ului dvs. și este o șansă de a capta atenția cititorului și de a demonstra calitățile care vă diferențiază de alți solicitanți.
V-ați demonstrat abilitățile în candidatura dumneavoastră pentru job?
Fiecare candidatură pentru un job ar trebui să fie adaptată atunci când aplicați pentru a arăta că sunteți persoana potrivită pentru acest loc de muncă. Subliniați cuvintele cheie utilizate pentru a descrie aptitudinile, instruirea și experiența solicitate în descrierea job-ului. Căutați prin propriul istoric al carierei pentru exemple specifice ale modului în care puteți demonstra că aveți ceea ce caută angajatorul.
Scrisoarea dumneavoastră de intenție trebuie să vă completeze CV-ul prin evidențierea aspectelor cele mai relevante referitoare la poziție. Vă sugerăm să faceți o ciornă, iar atunci când sunteți mulțumit că acesta sună bine, cereți unui prieten să o revizuiască.
Asigurați-vă că are un subiect clar:
- Trebuie să trimiteți scrisoarea către o persoană, niciodată doar către ”Stimate Domn sau Stimată Doamnă”
- Specificați întotdeauna denumirea job-ului, numărul de referință și numele dumneavoastră.
Nu depășiți o pagină
Fiți foarte clar, focalizat pe scopul scrisorii de intenție sau mesajului de email. Prezentați aptitudinile și experiența cu ajutorul exemplelor și specificând de ce sunteți cel mai bun pentru această companie.
Listă de verificare pentru scrisoarea de intenție
- Ați redactat-o pentru orice fel de candidatură specifică
- Este redactată pe o pagină
- Este adresată unei anumite persoane
- Creează un plan de acțiune pentru un contact specific
- Prezentaţi-o unui prieten sau unei persoane din rețeaua dumneavoastră pentru revizuire
În timp ce anumite job-uri solicită o scrisoare de intenție, majoritatea vor avea nevoie doar de CV-ul dvs. Dacă aveți nevoie de ajutor cu privire la acest aspect (sau la orice aspect cu privire la cercetarea job-ului dumneavoastră) atunci vă rugăm să ne contactați.
Modul in care demisionaţi de la angajatorul actual, are impact asupra carierei dumneavoastră. Abordarea corectă poate funcționa pe termen lung pentru a se asigura încrederea pe măsură ce cariera este în continuă desfășurare, în timp ce abordarea demisiei în mod eronat poate fi în detrimentul viitorului dumneavoastră imediat. În cele din urmă, o referință bună nu este doar valoroasă, este vitală.
Luarea deciziei corecte
- Care sunt punctele pro și contra actualului job? Dar pentru cel nou?
- Ați efectuat toate etapele necesare pentru a avansa în cadrul companiei dvs.?
- Ați pleca dacă ați primi o ofertă mai bună din punct de vedere financiar sau o promovare?
- Gândiți-vă la motivele pentru care doriți să plecați. Ce v-a nemulțumit? Există posibilitatea ca aceste probleme să se schimbe?
- Nu fiți bombardat de comentarii de la prieteni sau de la familie de genul ”dar erai atât de bine acolo”.
- Nu vă răzgândiți din cauza unor persoane care spun ”Nu va fi la fel fără tine” sau ”erai următorul pe lista de promovare”.
Dacă v-ați hotărât să demisionați, trebuie să informați urgent managerul dumneavoastră.
Țineți minte - în doze mici, puțin sentimentalism poate avea rezultate pe termen lung.
Oricum s-ar derula, trebuie să realizați faptul că per total nu mai există cale de întoarcere. Odată ce ați renunțat, nu vă veți putea răzgândi și ar putea însemna să trebuiască să părăsiți biroul imediat - asigurați-vă că sunteți pregătit în cazul în care sunteți trimis în concediu cu aplicabilitate imediată.
Career advice
So the interview’s done and you've been offered the job? Congratulations! However, there are still things to consider. Make sure you confirm all the details in advance and you'll start this next stage on a really positive note.
While accepting an offer is an exciting feeling, declining an offer can be a bit less fun. Declining an offer is excellent opportunity to build your personal brand and maintain relationships with the people in the organisation.
- Don’t make a rash decision, give the hiring manager a time frame and stick to it. Speak with your consultant, your peers, people at home and circle back in person
- Be realistic; refer back to your target job requirements and why you wanted a new job at the outset.
- Get everything in writing; make sure you read your offer details thoroughly and confirm everything via email.
- Be excited! This is the next chapter in your career and what you have been working toward. Convey this to the hiring manager to further underline that they have made the right decision.
- Always maintain the relationship, even if the company is not the right fit for you.
- Be confident you are making the right decision.
Ensure you speak to your consultant, be honest and explain why you are declining the offer. You may decide to decline an offer because the organisation said the offer is non-negotiable. If this is the case, discuss with your recruiter and ask them advice.
Your interview can be an intimidating prospect, but with some preparation and planning it needn’t be an overwhelming challenge. Interviews can range from conversations lasting a few minutes to several formal meetings, sometimes with more than one interviewer. In any case, the interview is not to be feared, but instead regarded as an opportunity to demonstrate your strengths, aptitudes and enthusiasm.
Do your research
Before the interview, it is a good idea to gather information about the company that has the position vacant and try to relate your experience to the job spec.
Dress for success
At an interview it is extremely important to look, act and dress professionally as you won’t have a second chance.
Ideally, a business suit should be worn – although check with your recruiter for indications of the office culture.
Clean shoes, clean finger nails and clean, well-groomed hair are important.
Research has shown that an interviewer forms their impression within the first eight seconds of meeting a candidate. The remainder of the interview is either spent confirming this opinion, or turning it around.
Practice interviewing
- Enlist friends or colleagues to ask you sample questions
- Practice making eye contact
- Video record your practice sessions - pay attention to body language and verbal presentation
- Eliminate verbal fillers, like “uh,” and “um.” Practice using positive body language to signal confidence
- Handle logistics early - have your clothes, CV, and directions to the interview site ready ahead of time.
Anticipate likely questions
To get to the motivations and working style of a potential employee, employers often turn to behavioural interviewing, an interviewing style which consists of a series of probing, incisive questions. This may sound a little intimidating; however with a little preparation you can feel confident before the interview.
During the interview
A firm handshake with a positive smile will do wonders when you first meet your interviewer. Some small chit chat from the reception area to the interview room will also help. These are the vital seconds in making your first impression.
Body language is also very important in your interview. Come across confident and relaxed. We suggest sitting up straight, leaning forward slightly and always maintaining good eye contact with the interviewer or panel. Looking disinterested will not get you the job.
After the interview
Following your interview, remember to give immediate feedback to your recruitment consultant. This needs to include any areas you felt you may have fallen down on - perhaps you have a nagging doubt about a specific answer you gave or forgot to highlight a certain valuable skill or experience.
Your consultant can cover this for you in his or her call to the employer. If you were interviewed directly, send a thank you email, expressing enthusiasm and keenness to join the company. Sent in the evening or the next day, this email can be an important factor in employer’s decision-making process.
Your cover letter is your introduction to your CV is a chance to capture the attention of the reader and demonstrate the qualities that set you apart from other applicants.
Have you demonstrated your skills in your job application?
Each job application should be tailored when you’re applying to show you are the right person for this job. Underline the keywords used to describe the skills, training and experience required in the job description. Search through your own career history for specific examples of how you can demonstrate you have what the employer is looking for.
Your cover letter should complement your CV by highlighting the most relevant aspects relating to the position. We suggest making a draft, then when you are satisfied that it reads well ask a friend to review it.
Make sure it has a clear subject link:
- You must send to a person; never just 'Dear Sir or Madam'
- Always quote the job title, the reference number and your name
Keep it on one page
Be clear, focused on the point of the cover letter or email. list skills and experience with examples of why you are the right person for the company.
Cover letter checklist
- You’ve tailored it to every specific application
- It’s on one page
- Its addressed to a specific individual
- It creates an action plan for specific future contact
- Give it to a friend or someone in your network to review
While some job roles require a cover letter, most will only need your CV. If you need any guidance on this (or any aspect of your job search) then please contact us.
How you handle your resignation has an impact on your career. Conforming to the correct etiquette can go a long way in ensuring confidence as your career develops; whereas approaching your resignation in the wrong way could be detrimental to your immediate future. After all, a good reference is not just valuable, but vital.
Making the right decision
- What are the pros and cons of your present job? And the new one?
- Have you pursued all avenues for advancement within your current firm?
- Would you leave if you were offered more money or a promotion?
- Think back to your motives for leaving in the first place. What made you unhappy? Are those issues likely to change?
- Don't be swayed by comments from friends or family such as 'but you were so settled'.
- Don't be put off by imagining people saying, 'it wouldn't be the same without you' or 'I had you in line for a promotion'.
Once you have made up your mind to resign, your most urgent task is to inform your manager.
Remember - in small doses, a touch of sentiment can go a long way.
However it plays out, you must realise that on the whole there will be no going back. Once you’ve quit you won’t be able to change your mind and it could mean you have to leave the office straight away – make sure you are prepared in case you are put on gardening leave with immediate effect.