Abordarea întrebărilor indiscrete din cadrul unui interviu

CUM SĂ RĂSPUNDEŢI ÎNTREBĂRILOR DIFICILE DIN CADRUL UNUI INTERVIU

Sunteți în mijlocul unui interviu și totul se desfășoară fără probleme. Răspunsurile dvs. sunt fluente și începeți să vă simțiți încrezători în abilitățile și capacitățile dvs. de a vă adapta la cerințele locului de muncă. Apoi, din senin, potențialul dvs. angajator vă blochează cu o anumită întrebare. Această întrebare pare inofensivă și este adresată cu un zâmbet larg și ochi curioși. Așadar, cum puteți răspunde la astfel de întrebări incomode la interviuri?

Inocent sau indecent?

Vă doriți să răspundeți. De fapt, vă simțiți atât de relaxat/ă încât vă puteți distruge întreaga poveste a vieții. Dar, ”într-adevăr m-am căsătorit și am în vedere construirea unei familii?" Este cu adevărat ceea ce îl interesează? Ce legătură are cu punctele mele forte și cu abilitățile mele? Cum să răspund? Poate el sau ea este doar prietenos/prietenoasă?

Întrebarea poate părea nevinovată și, de cele mai multe ori, este cu adevărat pusă cu nevinovăție. De exemplu, un intervievator poate pune o întrebare personală, cum ar fi: "Aveți un prieten?"," Vreți să vă căsătoriți?" sau "Locuiți împreună cu prietena dvs.? ". Deși nu sunt ilegale din punct de vedere tehnic, astfel de întrebări sunt cu siguranță nepotrivite și vă pot face să vă simțiți incomod sau chiar nervos.

Deși trebuie să decideți rapid dacă să răspundeți sau să refuzați cu tact, obiectivul dvs. principal ar trebui să rămână permanent în minte - sunteți aici pentru a obține respectivul loc de muncă. Prin urmare, trebuie adoptată o abordare tactică. În cele mai multe cazuri reale, intervievatorul va realiza faptul că a întrecut limita și se va retrage în liniște. De exemplu, puteți să răspundeți: "Încerc să nu discut subiecte personale în timpul interviurilor.”

S-ar putea să vă gândiţi că staţi în fața unui intervievator nerăbdător sau lipsit de experiență, dar dacă îl faceţi să-i fie rușine de cuvintele și acțiunile lui, vă puteţi afla într-o situație compromițătoare.

Întrebări ilegale

În primul rând, este important să înțelegeți diferența dintre o întrebare ilegală și o întrebare infracțională. Chiar dacă o întrebare sau un comentariu ar fi putut fi spuse într-o formă ilegală, aceasta nu înseamnă neapărat că a fost săvârșită o infracțiune.

Deci, ce este o întrebare ilegală? Legea privind discriminarea sexuală și legea privind relațiile cu angajații interzic angajatorilor să discrimineze orice persoană pe bază de sex, rasă, naționalitate sau dizabilitate. Știind ce tipuri de întrebări sunt legale și ilegale și învățând tehnicile pentru a contracara întrebările necorespunzătoare, veți putea răspunde eficient atunci când vă veți confrunta cu această situație dificilă.

Gestionarea întrebărilor dificile/ilegale

Așadar, cum rezolvați o situație în care se pune o întrebare insensibilă sau discriminatorie referitoare la sex, rasă sau dizabilitate? Răspunsul dvs. va fi afectat de multe variabile, inclusiv dacă un candidat semnalează imediat că întrebarea este ilegală.

Iată câteva exemple care vă indică cum să răspundeți la întrebări nepotrivite la fața locului, cum ar fi "vrei să te căsătorești și să ai copii? sau „unde te-ai nascut?”:

  • Spuneți politicos că nu doriți să răspundeți la o astfel de întrebare inadecvată sau ilegală
  • Răspundeți la întrebare spunând: "Îmi pare rău, cred că am pierdut esențialul, nu înțeleg relevanța acestei întrebări pentru cariera mea.'
  • Răspundeți la întrebare fără să menționați dacă este adecvată
  • Ignorați întrebarea necorespunzătoare și îndreptați-vă atenția spre îngrijorarea care stă de fapt în spatele întrebării. De exemplu, ați putea spune "cred că ceea ce cereți este ..." și apoi selectați răspunsul pe care doriți să-l cunoască intervievatorul

Este important să înțelegeți că, deși ați fi justificat să refuzați să răspundeți la o întrebare inadecvată, acest lucru vă poate costa locul de muncă. Prin urmare, singura întrebare care rămâne este "vreau să lucrez într-un mediu care mă supune unor astfel de acțiuni sau să-mi atace demnitatea?'

Dețineţi controlul

Trebuie remarcat că doar pentru că a fost pusă o întrebare ilegală nu înseamnă că a fost săvârșită o infracțiune. Deși întrebările ilegale apar adesea din interes real, trebuie să fiți conștienți de alți factori. De exemplu, acestea vă pot testa comportamentul sub stres sau dacă acţionaţi pe baza unor prejudecăţi personale sau de companie.

Cunoașterea drepturilor dvs. și a modului de a trata întrebările necorespunzătoare în interviuri este de o importanță capitală. Mergând în instanța de judecată ar putea fi extremă, dar s-a mai întâmplat.

 

Amintiți-vă că aveți tact și fiți în control. Răspundeți pe scurt și treceți la un alt subiect sau ignorați cu totul întrebarea și redirecționați discuția spre un subiect diferit.